Uit ervaring en vele gesprekken met melkveehouders is gebleken dat er aanmerkelijk veel dierfactoren zijn, die het welzijn van melkvee bepalen, oa. het optreden van ziekte en de vele vormen van beperkingen van het gedrag waaronder bijvoorbeeld, gestoorde locomotie en klauwaandoeningen bij runderen welke leiden tot een verstoring van het dierenwelzijn. Dieren ondervinden pijn, zijn beperkt bij het uitvoeren van hun gedrag en worden daarmee belemmerd in het voorzien van hun biologische behoeften.

De omgeving en de vloer waarin de koeien gehuisvest zijn, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van klauwgebreken en gestoorde locomotie. Door geen juiste vloer te hebben kan dit leiden tot een gestoorde locomotie en dit leid tot verandering in hun activiteitsbesteding gedurende de dag.
Kreupelheid en klauwbeschadiging leid tot verandering in het liggedrag, zelfverzorgingsgedrag en sociale interacties. Op een niet juiste vloer lopen kreupele dieren minder, en als ze gaan liggen, liggen ze beduidend langer. Ze vermijden het gedrag in de wachtruimtes, in hellende wachtruimtes en zeker in dalende paden, waar ze geen goede grip hebben, zal er gestoorde locomotie plaats vinden.

Door onze jarenlange ervaring, kennis van betontechnologie, hebben we gemerkt op welke vloeren de koeien zich het beste thuis voelen, grote of kleine loopoppervlakken, grote of kleine sleuven, natte of droge oppervlakken.
Inzicht in het opdrogen van de mest, invloed van het voer, stro, zand, rubber, etc. in de boxen. Niet te vergeten de bezettingsgraad, of het om jongvee, droge koeien of melkvee gaat. In de afgelopen jaren hebben we veel met melkveehouders gesproken en hun opmerkingen, aanmerkingen en hun wensen, tekortkomingen van de huidige bestaande vloeren vertaald in een nieuw ontwerp, de Duurzaamheidsvloer.

Uitgangspunten
De uitgangspunten waren:

 • goede beloopbaarheid
 • voorkomen van klauw- en beengebreken
 • welzijn van de koeien
 • maximale grip
 • onafhankelijk van wat er in de boxen gestrooid wordt
 • niet te grote/diepe sleuven
 • niet opdrogen van de mest
 • goede locomotie
 • beter waarneembare tochtigheid
 • emissie arm
 • goede afdichting van de sleuven
 • goed kunnen schuiven door zowel een mestschuif als met een mestrobot
 • duurzaam
 • prijs concurrerend

  Ontwerp
  Melkveehouders geven aan dat koeien een hellend vlak niet als prettig ervaren. Je ziet dan ook in testopstellingen dat ze op een vlakke vloer, met bijna hetzelfde profiel, zich zekerder voelen. De gewrichten van een koe worden op een vlakke vloer evenrediger belast en hebben hierdoor dus minder problemen met de gewrichten.
  Ook dienen ze met de klauwen vlak te staan, ga bijvoorbeeld zelf maar eens met uw voeten op een iets bollende vloer staan, u gaat zelf graag de vlakke plekken opzoeken. Ook de koeien ervaren dat als niet prettig en er zullen op den duur slijtage verschijnselen ontstaan in de gewrichten, wat resulteert in zich minder prettig voelen, dus een verminderd welzijn, wat uiteraard gevolgen heeft voor de melkproductie.

  Als een vloer goed beloopbaar is, voelt de koe zich prettig en ervaart hiermee elke vorm van welzijn.
  Door de jaren heen hebben we de ervaring op gedaan, dat de klauwen zeer gelijkmatig slijten, en dat het bekappen minder vaak plaats hoeft te vinden. Dit geeft de Duurzaamheidsvloer zijn unieke karakter.

  Het is algemeen bekend dat mest die opdroogt glad wordt. Hierdoor kunnen er meerdere problemen ontstaan ten aanzien van de beloopbaarheid van de koeien, denk aan spierscheuringen, angsten, ziektes, melkproductie, tochtigheid. Het dierwelzijn kan hierdoor in de knel geraken.

  Berkel Beton produceert zijn betonelementen voor o.a. de agrarische sector in een ruime hal, met de juiste voorzieningen, die daarvoor nodig zijn.
  Door ervaringen, oa. als betontechnoloog, onze jarenlange ervaring met andere melkveehouders, en de ervaring op het gebied van Agrarische beton, heeft Berkel Beton inmiddels een omvangrijk leveringspakket voor nagenoeg alle toepassingen binnen de agrarische sector ontwikkeld.

  Mede door de continue controle over het productie proces, het doorontwikkelen, en de “bekende kinderziektes” in de bestaande dichte-vloersystemen er uit te halen, heeft de Duurzaamheidsvloer zijn unieke kwaliteit en karakter.
  Berkel Beton gaat altijd van het principe uit dat het belang van het dier en zijn welzijnsgevoel voorop staat, zodat het rundvee optimale beloopbaarheid en grip heeft op deze vloer.

  Wie aan bouwen, verbouwen of renoveren denkt, met de MDV of met Natura 2000 bezig is, dan bent u hier aan het goede adres.

  Als u na het lezen van de site nog vragen heeft, staan wij u graag te woord, of maak vrijblijvend een afspraak, en laat u deskundig informeren door één van onze medewerkers.